Depressie

Iedereen heeft wel eens dipje en voelt zich somber, maar een dipje is natuurlijk geen depressie. Een depressie duurt langer dan een dipje en heeft twee belangrijke kenmerken: je voelt je leeg en somber en bovendien heb je nergens meer plezier in.
Tijdens een depressie ervaren veel mensen ook slaapproblemen, gebrek aan energie, minderwaardigheidsgevoel, slaapproblemen, eetproblemen, concentratieproblemen en terugkerende gedachten aan de dood of zelfmoord.

Als je langere tijd, het grootste deel van de dag last hebt van somberheid, gebrek aan plezier of allebei en andere klachten uit het lijstje hierboven, dan zou je wel eens een depressie kunnen hebben.
Depressies verschillen in ernst: met een lichte depressie kun je vaak gewoon doorgaan met de meeste dagelijkse dingen, bij een ernstige depressie gaat dat gewoon niet.

Cognitieve gedragstherapie is een aangewezen behandeling bij depressies. Soms kan het noodzakelijk zijn om deze therapie te ondersteunen door medicatie. Dan zal er contact gezocht worden met een psychiater waar wij mee samenwerken.