Angst

Iedereen is wel eens bang. Je schrikt bijvoorbeeld van een hard geluid of je voelt je angstig wanneer er een grote blaffende hond op je af komt gerend. Angst is een normale reactie op een bedreigende situatie. De angst waarschuwt jou en je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten.

Angstgevoelens kunnen ook opkomen wanneer er helemaal geen gevaar dreigt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent om met de trein te reizen, je in sociale situaties zoals een feestje angst ervaart, een extreme angst voor spinnen hebt of hevige angsten moet doorstaan in situaties waar veel mensen samen zijn. Deze angsten kunnen steeds groter worden. Zo groot dat je bepaalde plekken gaat vermijden om deze angst maar niet te hoeven voelen. Je wereld wordt steeds kleiner en jij wordt steeds eenzamer. De angst belemmert jou zo in je leven.

Wanneer jouw angstgevoelens niet in verhouding staan tot dat waarvoor je bang bent en deze gevoelens een belemmerend effect op jouw leven hebben, kan het zijn dat je een angststoornis hebt.
Uit onderzoek is gebleken dat cognitieve gedragstherapie een effectieve manier van behandelen bij angststoornissen is. Deze behandeling wordt in de officiƫle richtlijnen voor de behandeling van angststoornissen als behandeling van eerste keus aangeraden.